donderdag 19 april 2012

middeleeuwse muziek

Vandaag heeft juf Germaine een muziekles gegeven over muziek in de middeleeuwen.
We hebben geluisterd naar muziek uit die tijd. Hieronder kun je een van de stukken nog een keer beluisteren.



We hebben gehoord dat er verschillende muziekinstrumenten in voor kwamen. Juf Germaine vertelde dat de luit, de harp en de doedelzak kenmerkende instrumenten zijn voor de middeleeuwen. Jelmer zei dat de harp eigenlijk een lier heette. Weer wat geleerd!

Ook hebben we het gehad over de minstreel. De minstreel was een zanger die de nieuwtjes, juist ook de sappige roddelverhalen, al zingend doorvertelde. De instrumenten waren ondergeschikt aan de zang. Dat betekent dat de zang dus het belangrijkste was.

Hierna mochten de kinderen in tweetallen zelf minstreel spelen. Zij gingen dus een verhaal of roddel vertellen, eigenlijk dus zingen. Dinsdag hebben we het over Floris V gehad en hoe hij is vermoord. De kinderen kwamen erachter dat er verschillende verhalen over bestaan. Als opdracht kregen ze dus om de moord op Floris V te vertellen als minstreel. Ze mochten zelf weten hoe hij aan zijn einde is gekomen. De melodie mochten ze zelf bedenken of een bestaande melodie gebruiken.

Hier het resultaat van een aantal minstrelen:

1 opmerking:

  1. juf Germaine19 april, 2012

    Ik vond de les erg leuk!
    Er zijn erg goede liederen over de mogelijke dood van Floris V uit gekomen. Jullie leken echte minstrelen!
    Juf Sanne..volgens mij heb je een klein foutje gemaakt! De Lier, waar Jelmer heel goed mee kwam, is een kleine harp. Geen viool!
    nu heb jij ook weer iets geleerd ha ha!
    Voor de klas, succes morgen nog en daarna genieten van het weekend.
    Tot volgende week!

    Juf Germaine

    BeantwoordenVerwijderen