maandag 16 januari 2012

We zijn vandaag begonnen met een nieuw project! Allereerst hebben we vanmiddag samen met de klas van juf Anouk en juf Monique gekeken naar twee filmpjes van Buurman & Buurman. Het leek ons namelijk wel eens leuk om bij elkaar op bezoek te gaan. En natuurlijk hebben we in onze klas een mooi digibord om de filmpjes goed te kunnen zien.

klik hier voor een van de filmpjes: buurman en buurman - de boekenkast
Een paar reacties van kinderen op Buurman & Buurman:
Lotte: ik vond het wel grappig maar ook een beetje klunzig omdat ze loste het wel goed op met elkaar maar of het nou de beste oplossing  was  dat weet ik niet maar iedereen zat wel te lachen :)
Mark:  Het waren hele grappige filmpjes omdat ze heel erg klunserig waren.
Eentje ging over dat buurman te veel boeken had en toen wou hij een boekenkast maken maar dat ging fout.
En eentje over dat buurman een potje open ging maken maar alles spatten eruit op het behang dus ze gingen een ander behang op doen en dat lukte maar daarna maakte hij opnieuw een potje open maar dat ging weer fout.

We hebben erover nagepraat en tips bedacht voor Buurman & Buurman:
- De beschrijving goed lezen!
- Gebruiksaanwijzing/bouwtekening gebruiken.
- Mensen inhuren als het niet zelf lukt.
- Zorgen dat al het gereedschap klaarligt.
- Beter materiaal gebruiken, zoals hout en spijkers in plaats van hout met ijzerdraadjes.
- Afspraken maken over wie wat doet.
- Stap voor stap werken.

Daarna hebben we naar allerlei papieren gekeken. We zagen een boerderij, allerlei tekeningen en plattegronden. We hebben hier in onze tafelgroepjes over gepraat. Al gauw kwamen we erachter dat je dit nodig hebt als je een huis gaat bouwen of juist kopen. De tekeningen waren van het huis van meester Rik.

Toen hebben we een plattegrond van ons eigen huis getekend. Dit vonden sommige kinderen best moeilijk. Waar moet je allemaal op letten? Is het voor iemand anders ook duidelijk wat alles betekend?

Morgen gaan we het erover hebben of een architect n.a.v. de tekeningen jouw huis zo kan laten bouwen of niet. En wat is er dan misschien nog nodig?
De klas was heel serieus met de tekeningen bezig. Ook werd er naar elkaars tekening gekeken.

We hebben het zelfs al gehad over een blauwdruk. Volgens Max is dit het eindontwerp van een architect. Deze wordt gebruikt door de aannemer, hij kan dan zien welke materialen er gebruikt worden en hoe alles moet worden. Hoe dit verder precies zit gaan wij natuurlijk uitzoeken....
Wordt vervolgd......

Geen opmerkingen:

Een reactie posten