woensdag 21 maart 2012

Krachtige aardbeving in Mexico

Het zuiden van Mexico werd dinsdag getroffen door een krachtige aardbeving. 

Het epicentrum lag in de buurt van de grote stad Acapulco. 


De aardbeving had een kracht van 7,6 op de schaal van Richter. Aanvankelijk was sprake van een kracht van 7,9.
Er is nog geen ernstige schade gemeld. Er zijn alleen wat ''gebroken ruiten en andere kleine beschadigingen'', zei president Felipe Calderón dinsdag op Twitter. Alle elektriciteitscentrales draaien normaal. De stroomvoorziening is op sommige plekken onderbroken, maar daar wordt aan gewerkt, aldus Calderón.
Een officiële balans repte later over zeven gewonden, van wie één zwaar. Circa 570 huizen zijn vernield of beschadigd. Er zijn volgens de burgerbescherming van het Latijns-Amerikaanse land geen doden te betreuren.

Epicentrum

Het epicentrum lag in de zuidelijke staat Guerrero. ''Godzijdank is niemand om het leven gekomen'', zei gouverneur Angel Aguirre. In de aangrenzende staat Oaxaca zijn scheuren ontstaan in schoolgebouwen en zijn ruiten gebarsten.
Korte tijd na de aardbeving volgden zeker drie naschokken. De trillingen waren tot in het Midden-Amerikaanse Guatemala te voelen.

Naschok

De grond begon rond het middaguur (lokale tijd) te trillen. Een Nederlandse getuige liet weten dat elektriciteitskabels zijn geknapt.
Er is geen gevaar voor een grote tsunami na de aardbeving omdat het epicentrum in de binnenlanden van Mexico lag. Wel kunnen er mogelijk plaatselijk vloedgolven komen, meldt het Tsunamiwaarschuwingscentrum.
Mexico ligt aan de Ring van Vuur, een gebied rond de Grote Oceaan waar veel aardbevingen en vulkaanuitbarstingen voorkomen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten